Ortodòncia en adults: preguntes i respostes

Encara que generalment situem els aparells d’ortodòncia en l’etapa infantil o adolescent, en realitat mai és tard per a portar un i arreglar-se la boca. De fet, és recomanable, ja que l’ús d’un aparell d’ortodòncia no sols està vinculat a una qüestió estètica, sinó que també està estretament lligat a la prevenció de malalties derivades del desgast dental o d’una mala col·locació de la mandíbula.

A més, en l’actualitat, és possible portar una ortodòncia molt discreta que passi desapercebuda, per la qual cosa ningú s’adonarà que la portem. No obstant això, com és normal tenir dubtes sobre l’ortodòncia que van allà de la qüestió merament estètica, a continuació, intentem resoldre algunes de les més freqüents.

Quin és el preu d’un tractament d’ortodòncia?
Depèn. Però, en general, el preu dels tractaments d’ortodòncia sol començar al voltant dels 2.000 euros. No obstant això, la majoria de les clíniques ofereixen facilitats als seus clients per a accedir als tractaments amb el fraccionament dels pagaments en diverses mensualitats. De qualsevol forma, el preu variarà en funció de la mena d’ortodòncia que es triï.

Puc menjar de tot si porto un aparell?
L’única cosa que és recomanable evitar si s’emporta un aparto d’ortodòncia són la fruita seca, ja que a causa de la seva duresa i a la seva grandària poden provocar ruptures o danys. Així mateix, és aconsellable trossejar adequadament tot tipus d’aliments que tinguin una composició més dura, amb l’objectiu de cuidar bé l’aparell.

De qualsevol manera, cal tenir en compte que el més important no és tant l’alimentació, com la higiene. En aquest sentit, encara que sempre és fonamental tenir una bona higiene bucal, serà doblement rellevant en el cas de les persones que portin un aparell d’ortodòncia.

Quan tarda a fer efecte?
En general, depèn molt de la persona i dels problemes dentals específics d’aquesta. No obstant això, de mitjana, el tractament pot demorar entre uns mesos i tres anys.

És dolorós?
No en excés, encara que durant els primers mesos se sol notar una certa pressió sobre les peces dentals. Igualment, és comú sentir molèsties en les parts toves de la boca en contacte amb l’aparell. No obstant això, les molèsties es van reduint amb el pas del temps i, a més, sempre és possible prendre’s un calmant per a apaivagar el dolor.

Com haig de netejar-la?
Els aparells d’ortodòncia no necessiten més cures específiques que rentar-se les dents després de cada menjar. De totes maneres, és recomanable optar per raspalls suaus, així com per irrigadors dentals que complementin la neteja bucal.

Com és el procés per a iniciar un tractament?
Abans de col·locar un aparell d’ortodòncia serà necessari realitzar un estudi a fons sobre el cas del pacient. Així, els odontòlegs efectuaran una sèrie de radiografies per a conèixer en profunditat l’estat de les peces bucals. Així mateix, també es realitzaran algunes fotos i es desenvoluparan diversos models d’estudi per a encertar amb la mena d’ortodòncia més adequat.

Quant al procés, aquest comptarà de diverses fases. En primer lloc, s’alinearan i anivellaran les dents per a, posteriorment, corregir la mossegada i la seva relació molar. Després, es tancaran els espais per a donar lloc a la fase d’acabat. Finalment, es retiraran els aparells i es col·locaran els retenidors per a mantenir al llarg del temps els efectes del tractament.

Què és l’ortodòncia invisible?
L’ortodòncia invisible es basa en un aparell o fèrula transparent que passa completament desapercebut. Amb tot, aquest no és un tractament eficaç per a tota mena de casos, per la qual cosa cada odontòleg haurà d’analitzar les característiques del seu pacient abans de col·locar-lo. Entre els beneficis de l’ortodòncia invisible es troben la discreció i la comoditat de no haver de portar cap mena d’utensili mecànic. A més, els alineadors es poden retirar sempre que es desitgi, com per a menjar.

Què és l’ortodòncia lingual?
Un altre dels tractaments més innovadors és l’ortodòncia lingual. Aquests brackets es dissenyen especialment per a cada client i es cementan sobre la cara interior de les dents, per la qual cosa no són perceptibles a simple vista. Algunes dels avantatges d’aquest tractament són la fàcil higiene i el fet que no danya l’esmalt de les dents.

Què és l’ortodòncia estètica ceràmica?
L’ortodòncia de ceràmica és aquella realitzada amb aquest material o amb porcellana que es col·loca sobre la cara exterior de les dents del pacient. D’aquesta manera, encara que es veu amb facilitat, el fet de poder triar la tonalitat de blanc més similar al nostre color de dents fa que aquesta opció sigui molt còmoda i estètica. Així mateix, també existeix la possibilitat de col·locar brackets translúcids de safir.

Hauré de fer revisions?
Sí, hauràs de fer-les regularment, bé mensualment o cada dues setmanes. No obstant això, la periodicitat de les revisions serà cada vegada major a la mesura en què passi el temps.

Us ha agradat això? Comparteix-ho!

0 comments on “Ortodòncia en adults: preguntes i respostes

Comments are closed.

anar a dalt